Kozijnen collectief vervangen

De kwaliteit van de kozijnen laat bij sommige woningen in Oostoever te wensen over. Oostoever Duurzaam heeft hier onderzoek naar gedaan en bewoners gevraagd wat zij willen.

Een van de belangrijkste bevindingen is dat buurtgenoten het liefst gezamenlijk aanpassingen aan de kozijnen willen doen in plaats van individueel.

Kwaliteit kozijnen

Coöperatie Oostoever Duurzaam heeft een project gedaan waarin de kwaliteit van kozijnen in de wijk is onderzocht. In twee delen van de wijk zijn totaal 6 woningen bekeken door adviesbureau Geveladvies. Daarnaast heeft Oostoever Duurzaam een enquête gehouden onder bewoners om de ervaringen te peilen; 76 mensen hebben hierop gereageerd. Met deze kennis kunnen we bewoners vooruit helpen in hun keuzes om de kwaliteit van hun puien/kozijnen/beglazing te verbeteren. Om hier meer beeld bij te krijgen is op een koude dag een aantal kwalitatieve thermografische kiekjes gemaakt.

Resultaten

In wijkdeel Eiland (Alhambralaan en omgeving) zijn puien toegepast van het merk Simec. Deze verkeren in relatief slechte staat. Er zijn tocht- en koudeklachten, er is energieverlies dat bij vervanging met naar schatting 20-30% kan worden gereduceerd. Voor deze puien geldt dat ze volledig, dus zowel het glas als het kozijn, vervangen moeten worden. De huidige aluminium kozijnen zijn namelijk zodanig ‘lek’ dat het niet loont om er nieuw glas in te zetten. Ook bieden ze onvoldoende ruimte om beter isolerend glas te plaatsen.

Een dergelijke ingreep zal behoorlijke kosten met zich meebrengen, terwijl de financiële winst zelfs door kwaliteitsverbetering in energiekosten beperkt zal zijn. Toch kan het wenselijk zijn vanuit comfort-, duurzaamheid-, of kwaliteitsoogpunt wenselijk zijn om wel een investering te doen.

In wijkdeel Singer zijn puien toegepast van het merk Eland-Brandt. Deze verkeren in redelijke staat. Er zijn wel wat klachten, maar beperkt. Er is relatief makkelijk verbetering te realiseren door rubbers te vervangen.

Enquête

Uit de enquête blijkt dat veel bewoners best wel aanpassingen willen doen, maar dat ze dit liever collectief doen dan individueel. Oostoever Duurzaam onderzoekt daarom hoe we dit vorm kunnen geven: bijvoorbeeld door collectieve inkoop van puien, samen beoordelen van offertes of door inventariseren van de behoefte van meerdere woningen voor een leverancier.

We danken de mensen die de enquête hebben ingevuld en hun huizen hebben opengesteld voor dit onderzoek! Velen hebben problemen aangegeven of vragen gesteld. Die zullen we binnenkort toevoegen en beantwoorden in de Q&A op de website.

<Link naar het rapport>

Stel, u wilt een kwaliteitsverbetering voor uw ramen/kozijnen. Hoe zou u dit het liefst aanpakken?

We zoeken naar mensen die hierin willen meedenken. Ook Geveladvies heeft hier ideeën over en kan mogelijk ondersteunen. Mensen die al hun pui hebben laten vervangen, en dus ervaringsdeskundige zijn, zijn ook zeer welkom.

Oostoever Duurzaam wordt mede mogelijke gemaakt door:

Foto's zijn gemaakt door Don Wijns en anderen